Jak dieta może powodować grzybicę/rozwój grzybicy?

Rozwój grzybicy następuje w wyniku zakażenia grzybami – w wyniku kontaktu z osobą zainfekowaną (lub przedmiotami używanymi przez nią), bądź w wyniku zaburzeń w naturalnej florze bakteryjnej organizmu. Aby jednak doszło do infekcji muszą zaistnieć również inne okoliczności – osłabienie naturalnej odporności organizmu, zaburzenia w funkcjonowaniu gospodarki hormonalnej, niedostateczna higiena czy też nieodpowiednia dieta. Co prawda sama dieta nie wywoła grzybicy, może jednak przyspieszyć jej rozwój.
 
Oto produkty, których nadmiar w jadłospisie może prowadzić do wystąpienia infekcji grzybiczej:
* żywność zawierająca cukier, w szczególności cukry proste (czekolada, wszelkiego rodzaju ciasta, cukierki, napoje słodzone, soki owocowe, budynie, miód, dżemy i powidła oraz owoce takie jak banany, śliwki, winogrona, gruszki, i słodzony nabiał); cukier rozkładany w jelitach stanowi doskonałą pożywkę dla grzybów;
* żywność zawierająca drożdże (różnego rodzaju pieczywo, ciasta, pizze, kostki rosołowe i inne półprodukty, pikle, piwo, wino)
* żywność zawierająca inne grzyby (sery pleśniowe – jak brie, cammembert)
* produkty z białej pszennej mąki (zarówno pieczywo, jak i makarony, pierogi czy knedle)
Zaleca się natomiast spożywanie produktów bogatych w białko oraz błonnik (zarówno nierozpuszczalny jak i rozpuszczalny), regularność posiłków oraz picie dużych ilości płynów.
 
Należy pamiętać, że zarówno cukrzyca, jak i otyłość wzmagają ryzyko występowania grzybicy. Szczególnie trzeba uważać na to, by nie przeoczyć pierwszych objawów choroby. Nieleczona grzybica może bowiem powodować reakcje alergiczne, a także nietolerancje pokarmowe. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że nie tylko nasze nawyki żywieniowe mogą prowadzić do choroby, ale również nieleczona choroba może prowadzić do (przymusowej) zmiany tych przyzwyczajeń.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 419 820
© Copyright Grzybice 2020