Kto jest najbardziej narażony na grzybicę?

Grzybica jest to schorzenie, które może wynikać zarówno z miejscowego, jak i ogólnego zakażenia grzybami. Jako, iż występuje wiele rodzajów tego schorzenia, poszczególne grupy najbardziej zagrożone grzybicą mogą się od siebie różnić. Warto przy tym podkreślić, że grzybica staje się powoli chorobą cywilizacyjną – jest bowiem ściśle skorelowana z określonym stylem życia i występuje coraz powszechniej.
 
Można wyszczególnić pewne ogólne cechy, które czynią ludzi podatnymi na zakażenie grzybicze. Należy do nich na przykład obniżona odporność organizmu – związana zarówno z określonymi schorzeniami (jak choroby nowotworowe, autoimmunogoliczne, AIDS), jak i ze stosowaniem określonych farmaceutyków (antybiotyków, leków steroidowych, hormonalnych, immunosupresyjnych). Innym czynnikiem ryzyka są schorzenia powodujące zaburzenia hormonalne w organizmie – jak nadczynność lub niedoczynność tarczycy, cukrzyca, schorzenia nadnerczy, ale także stany takie jak ciąża czy menopauza i związane z nią zmiany. Skłonności do zachorowań na grzybicę mają również osoby w podeszłym wieku, przy czym w ich wypadku choroba przybiera cięższą postać.
 
Jeśli chodzi o noworodki i małe dzieci – u nich można zaobserwować głównie częste występowanie pleśniawek (czyli szczególnej postaci grzybicy jamy ustnej). Na zakażenie grzybicze narażone są również osoby, których dieta obfituje w cukry różnego rodzaju (cukier i węglowodany stanowią bowiem główne pożywienie grzybów), zawiera niewiele błonnika (co prowadzi do zaburzeń w naturalnej florze bakteryjnej). Rozwojowi grzybicy sprzyja również przewlekły stres, siedzący tryb życia. Ogólnie zatem – profilaktyka grzybicy nie różni się niczym od profilaktyki innych schorzeń – należy dbać o optymalną dietę, aktywność fizyczną oraz (warunek konieczny) o higienę osobistą.

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 419 820
© Copyright Grzybice 2020